Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας - Ετήσιο Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων 2021-2022

 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, 2021-2022





Ετήσιο Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων 

Ο σύλλογος διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας   ομόφωνα αποφασισε

τη συμμετοχή του σχολείου στην εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κατά το σχολικό έτος 2021 -2022 και συνέταξε το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης της Σχολικής Μονάδας λαμβάνοντας υπόψη τις εξής παραμέτρους:

o   Ως κεντρικός στόχος του Σχεδίου Δράσης ορίζεται η εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα όπως αναλυτικά περιγράφονται στο Σχέδιο Δράσης της Σχολικής Μονάδας.

o   Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων θα υλοποιηθούν δράσεις και από τους 4 θεματικούς κύκλους, ενώ η διάρκεια του κάθε θεματικού κύκλου έχει οριστεί σε 7 εβδομάδες (2 μήνες).

o   Η υλοποίηση θα ξεκινήσει με την 1η θεματική ενότητα και θα ακολουθήσει στη συνέχεια αναδιαμόρφωση και σχεδιασμός των επόμενων φάσεων μετά τον Οκτώβριο του 2021, καθώς η 1η θεματική ενότητα και πρώτη φάση υλοποίησης θα μας αναδείξει τους τρόπους αναπροσδιορισμού του σχεδίου δράσης και θα έχουμε καλύτερη εικόνα της δυναμικής και των ειδικών αναγκών των τμημάτων, ειδικά της Α’ Γυμνασίου που είναι νέα μέλη της σχολικής μας κοινότητας.

o   Οι επιλεγμένες δράσεις αντανακλούν τη φιλοσοφία και το όραμα της Σχολικής Μονάδας, ενώ η εμπειρία των εκπαιδευτικών από προηγούμενες συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα και ο ψηφιακός εγγραμματισμός , καθώς και η άριστη οργάνωση της σχολικής μονάδας θα αποτελέσουν μεταξύ άλλων σημαντική βοήθεια για την πορεία των εργαστηρίων.

o   Μετά το πέρας των εργαστηρίων θα ακολουθήσει αξιολόγηση/αποτίμηση των δράσεων και σχετικός αναστοχασμός.

o   Τα βασικά πλεονεκτήματα της σχολικής μονάδας που θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος είναι τα εξής: α. η πρότερη εμπειρία των εκπαιδευτικών σε ευρωπαϊκά προγράμματα (Erasmus και e-twinning) καθώς και σε καινοτόμα προγράμματα στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, β. η συνολική ακαδημαϊκή και επιστημονική κατάρτιση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, γ. η διάθεση γόνιμης και ουσιαστικής συνεργασίας των εκπαιδευτικών για την επίτευξη ενός κοινού οράματος, δ. η σχετικά επαρκής υλικοτεχνική υποδομή της Σχολικής Μονάδας σε συνδυασμό με τις ψηφιακές δεξιότητες των εκπαιδευτικών

δ. Η ολοκληρωμένη επιμόρφωση στα εργαστήρια δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών που ανέλαβαν την υλοποίηση  και στ. η ύπαρξη ενεργούς ιστοσελίδας του σχολείου για την ευκολότερη και άμεση διάχυση των αποτελεσμάτων των δράσεων.

Ως συντονίστρια του προγράμματος ορίζεται η εκπαιδευτικός Ανδρέου Αικατερίνη,  μόνιμος εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ08 με οργανική θέση στο σχολείο και Α’ Ανάθεση των εργαστηρίων Δεξιοτήτων .


Σχέδιο Δράσης ανά θεματικό κύκλο


1ος θεματικός κύκλος: Ζω καλύτερα – Ευ ζην

Τάξεις : A, Β και Γ Γυμνασίου

 

Βασικοί στόχοι:

            καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.

 

Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα). Περίοδος υλοποίησης: Οκτώβριος – Νοέμβριος

2ος θεματικός κύκλος:  Φροντίζω το περιβάλλον

Τάξεις : A, Β και Γ Γυμνασίου

 

Βασικοί στόχοι:

            καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.

Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα). Περίοδος υλοποίησης: Δεκέμβριος – Φεβρουάριος

 

3ος θεματικός κύκλος: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ –

Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Τάξεις : A, Β και Γ Γυμνασίου

 

Βασικοί στόχοι:

            καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.

Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα). Περίοδος υλοποίησης: Φεβρουάριος – Μάρτιος

 

4ος θεματικός κύκλος: Δημιουργώ και Καινοτομώ –

Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία

Τάξεις : A, Β και Γ Γυμνασίου

Διάρκεια: περίπου 7 εβδομάδες (5 έως 7 εργαστήρια των 2 ή 3 ωρών την εβδομάδα). Περίοδος υλοποίησης: Απρίλιος – Μάιος